Przepisy Extra

Polędwiczki wieprzowe pod cebulowo-serową pierzynką

Składniki:

40 dag polędwicy wieprzowej
sól
pieprz kolorowy
20 dag cebuli
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
kminek (mielony)
majeranek
10 dag żółtego sera
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Polędwicę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w 1 ½ cm plastry. Lekko rozgnieść palcami oprószyć solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć krążki polędwicy i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. W rondelku rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zrumienić. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek, szczyptę przyprawy do gyrosa, kminku i majeranku. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki, opłukać, osuszyć i pokroić.

Na krążki polędwicy wyłożyć cebulkę, potem żółty ser, a na koniec natkę zielonej pietruszki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić jeszcze razem przez około 3 minutki.

Podawać z ryżem (np. brązowym) i kiszonymi ogórkami lub czerwonymi buraczkami.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.