Słodka, aromatyczna i bardzo smaczna golonka - na świąteczny stół idealna :)
Proste składniki, łatwe wykonanie, cudowny zapach przy pieczeniu, super smak - czego chcieć więcej??
Takim łatwym sposobem można przygotować sobie niezwykle aromatyczne mięsko w każdej chwili, jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego i innego do zjedzenia ;) Bądź znudziła nam się już zwykła golonka...
Znajdziemy tutaj połączenie wieprzowego mięsa ze świątecznym i aromatycznym akcentem pomarańczy, goździków, gwiazdki anyżu, cynamonu i miodu. Dzięki tym składnikom nasza golonka nabierze wyjątkowego smaku, a skórka pięknego i apetycznego blasku :) Dlatego taka kompozycja idealnie nadaje się na świąteczny stół - na obiad lub przekąskę ;) Czytaj więcej
To coś dobrego dla lubiących zjeść coś konkretnego i smacznego :)
Jest dobra na obiad, ale też cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju imprezach (urodziny, Andrzejki, Sylwester).
Myślę, że kto raz skusi się na taką rumianą, słodką i aromatyczną wersję golonki, będzie do niej wracał często ;) Przyznam się, że robiłam już wiele golonek, ale ta smakowała mi najbardziej! ;) A jak cudnie pachniało w domu!? ;)
Także polecam i życzę smacznego :)
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Dodać do niej miód, musztardę, olej koksowy oraz szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu cytrynowego, pieprzu cayenne, cynamonu, kminku i soli. Marynatą natrzeć golonkę, przykryć pokrywką rondel i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie położyć na małym ogniu i delikatnie zrumienić.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do golonki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać sok z pomarańczy, wodę, goździki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, gwiazdkę anyżu i listek laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 100 minut, od czasu do czasu odwracając golonkę, aby się nie przypaliła.
Podawać z pieczonymi ziemiankami i dowolną surówką lub z pieczywem, musztardą bądź chrzanem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.