Przepisy Extra

Świąteczna golonka

Słodka, aromatyczna i bardzo smaczna golonka - na świąteczny stół idealna :)

Proste składniki, łatwe wykonanie, cudowny zapach przy pieczeniu, super smak - czego chcieć więcej??

Takim łatwym sposobem można przygotować sobie niezwykle aromatyczne mięsko w każdej chwili, jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego i innego do zjedzenia ;) Bądź znudziła nam się już zwykła golonka...

Znajdziemy tutaj połączenie wieprzowego mięsa ze świątecznym i aromatycznym akcentem pomarańczy, goździków, gwiazdki anyżu, cynamonu i miodu. Dzięki tym składnikom nasza golonka nabierze wyjątkowego smaku, a skórka pięknego i apetycznego blasku :) Dlatego taka kompozycja idealnie nadaje się na świąteczny stół - na obiad lub przekąskę ;) Czytaj więcej

To coś dobrego dla lubiących zjeść coś konkretnego i smacznego :)

Jest dobra na obiad, ale też cieszy się dużą popularnością na różnego rodzaju imprezach (urodziny, Andrzejki, Sylwester).

Myślę, że kto raz skusi się na taką rumianą, słodką i aromatyczną wersję golonki, będzie do niej wracał często ;) Przyznam się, że robiłam już wiele golonek, ale ta smakowała mi najbardziej! ;) A jak cudnie pachniało w domu!? ;)

Także polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

1 kg golonki (tylna)
1 ½ łyżki miodu
1 ½ łyżki musztardy
1 ½ łyżki oleju kokosowego
kurkuma
gałka muszkatołowa
pieprz cytrynowy
pieprz cayenne
cynamon
kminek (mielony)
sól
3 ząbki czosnku
½ szklanki soku z pomarańczy (z 1 pomarańczy)
1 szklanka wody
4 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 gwiazdka anyżu
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Dodać do niej miód, musztardę, olej koksowy oraz szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej, pieprzu cytrynowego, pieprzu cayenne, cynamonu, kminku i soli. Marynatą natrzeć golonkę, przykryć pokrywką rondel i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie położyć na małym ogniu i delikatnie zrumienić.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do golonki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać sok z pomarańczy, wodę, goździki, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, gwiazdkę anyżu i listek laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 100 minut, od czasu do czasu odwracając golonkę, aby się nie przypaliła.

Podawać z pieczonymi ziemiankami i dowolną surówką lub z pieczywem, musztardą bądź chrzanem.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.