Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa zapiekana z jabłkiem i żurawiną

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej (lub karczku)
sól morska
pieprz kolorowy
4 łyżki oleju
30 dag cebuli
50 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag suszonych żurawin
majeranek
sos sojowy
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i lekko rozbić. Oprószyć solą morską i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć plastry łopatki, zrumienić z każdej strony i zdjąć z patelni.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelnię, na której smażyła się łopatka przełożyć cebulę i zeszklić. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plastry. Przełożyć do cebuli i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać suszoną żurawinę, szczyptę majeranku i kilka kropli sosu sojowego. Razem wymieszać i dusić jeszcze 1 minutkę.

Żaroodporne naczynie (wysokie) posmarować olejem (1 łyżką). Na dnie naczynia rozłożyć łopatkę, a potem przełożyć cebulę z jabłkiem i żurawiną. Na górze położyć listek laurowy, całość zalać 1 szklanką wody i zapiekać pod przykryciem przez około 35 minut w temperaturze 170 °C.

Tak przygotowaną łopatkę wieprzową podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.