Jeśli szukacie nowych pomysłów na grilla, to powiem Wam, że dobrze trafiliście! Bo mam właśnie dla Was fajny i sprawdzony pomysł na karkówkę z grilla :)
Karczek z tego przepisu wychodzi kruchy i zarazem bardzo soczysty. Pięknie pachnie i apetycznie wygląda na talerzyku - mniam :)
Przed grillowaniem karczek marynujemy w aromatycznej, musztardowej marynacie dosyć długo, bo aż 24 godziny, ale warto, bo wtedy mięso kruszeje i nabiera niebywałego smaku... Czytaj więcej
Podany przepis jest prosty do wykonania i dosyć tani, a karczek wychodzi naprawdę "palce lizać". I gdy mamy do wyboru: kiełbaskę lub musztardowy karczek z grilla, zapewniam, że wybierzecie to drugie ;)
Sezon grillowy jeszcze trwa, więc można się na takie pyszne mięsko skusić!
Smacznego :)
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Do dużej miski wlać olej i dodać musztardę, kilka kropel octu balsamicznego, ziarenka kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, listek laurowy oraz dużą szczyptę tymianku, rozmarynu i małą soli. Całość razem dokładnie wymieszać, przełożyć plastry mięsa i natrzeć musztardową marynatą. Na koniec miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na rozgrzanym ruszcie rozkładać musztardowe plastry mięsa i grillować z dwóch stron po około 20 minut. Podawać z lekką i dobrą sałatką.
Podane składniki wystarcza na około 6-7 porcji.
Smacznego.