Delikatne mięso w smacznym czosnkowo-cebulowym sosie z dodatkiem jabłuszka - pycha!
Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania, a efekt super - sprawdźcie sami :)
Tak przygotowana cielęcinka rozpływa się w ustach. Serwowana z kaszą, pysznym sosie i ulubionym dodatkiem cudnie smakuje - takim daniem zajada się cała rodzinka :) A dzieciaczki zwłaszcza! ;)
Smacznego :)
Cięcinę opłukać i osuszyć. Do rondelka wlać olej i rozgrzać. Obsypać solą i czarnym pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju na złoty kolor i wyciągnąć.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Całość razem przełożyć do rondelka i zeszklić (na tłuszczu po mięsie).
Następnie przełożyć mięso, wlać wodę i dodać listek laurowy. Zagotować i dusić pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i dalej dusić jeszcze przez około 15 minut, aby woda trochę wyparowała (w tym czasie odwracać mięso kilka razy). Na koniec mięso wyciągnąć razem z listkiem laurowym i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Powstały sos ponownie zagotować. Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Przyprawić jeszcze solą i czarnym pieprzem do smaku, dodać rozgnieciony w palcach majeranek i razem wymieszać.
Mięso pokroić na plastry rozłożyć na talerzach i polać sosem. Można podawać z ziemniakami, kaszą i dowolnym dodatkiem (u mnie cielęcina serwowana z kaszą jęczmienną perłową, szczypiorkiem, buraczkami i kiszonym ogórkiem). Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.