Przepisy Extra

Pieczeń rzymska

Do wykonania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, ale najlepszy wychodzi z połączenia obu tych mięs. Jest on często podawany w czasie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Tutaj prezentujemy przepis na pieczeń rzymską przygotowaną ze świeżego mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem jajek, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Ten przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej.

Wykonanie klopsa jest bardzo proste i w zasadzie podobnie wykonuje się kotlety mielone. Po połączeniu wszystkich składników i umieszczeniu ich w foremce, piecze się go w piekarniku. Taką pieczeń rzymską można zawsze wzbogacić ugotowanymi na twardo jajkami, usmażonymi pieczarkami, kawałkami papryki (czerwonej, żółtej, zielonej) lub ogórków (kiszonego, konserwowego). Czytaj więcej

Pieczeń rzymska nadaje się do spożycia zarówno na gorąco np. jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką jak również na zimno, po pokrojeniu i ułożeniu na kromce chleba.

Po upieczeniu gorąca pieczeń ma bardzo intensywny zapach, ale jak ostygnie ma przyjemniejszy aromat :) To konkretny kawałek mięsa, który zadowoli każdego mięsożernego łasucha.

Smacznego!

Składniki:

1 kg drobiowego mięsa mielonego
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
natka pietruszki
majeranek
tymianek
oregano
słodka papryka w proszku
sól morska
pieprz
ok. 2 łyżki musztardy (np. francuskiej gruboziarnistej)

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Małą formę keksową (o wymiarach ok. 11 na 20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Następnie do formy wyłożyć masę mięsną i przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia, formę z mięsem wyjąć, zdjąć folię aluminiową i wierzch pieczeni posmarować musztardą (folią już nie przykrywać).

Przepis można stosować też w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Dodane przez Śliweczka w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i gratuluje udanej pieczeni. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 23:51:51]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.