Do wykonania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, ale najlepszy wychodzi z połączenia obu tych mięs. Jest on często podawany w czasie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.
Tutaj prezentujemy przepis na pieczeń rzymską przygotowaną ze świeżego mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem jajek, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Ten przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej.
Wykonanie klopsa jest bardzo proste i w zasadzie podobnie wykonuje się kotlety mielone. Po połączeniu wszystkich składników i umieszczeniu ich w foremce, piecze się go w piekarniku. Taką pieczeń rzymską można zawsze wzbogacić ugotowanymi na twardo jajkami, usmażonymi pieczarkami, kawałkami papryki (czerwonej, żółtej, zielonej) lub ogórków (kiszonego, konserwowego). Czytaj więcej
Pieczeń rzymska nadaje się do spożycia zarówno na gorąco np. jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką jak również na zimno, po pokrojeniu i ułożeniu na kromce chleba.
Po upieczeniu gorąca pieczeń ma bardzo intensywny zapach, ale jak ostygnie ma przyjemniejszy aromat :) To konkretny kawałek mięsa, który zadowoli każdego mięsożernego łasucha.
Smacznego!
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Małą formę keksową (o wymiarach ok. 11 na 20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Następnie do formy wyłożyć masę mięsną i przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia, formę z mięsem wyjąć, zdjąć folię aluminiową i wierzch pieczeni posmarować musztardą (folią już nie przykrywać).
Przepis można stosować też w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.
Smacznego.