Pieczeń przygotowana z boczku może stanowić kuszącą alternatywę dla sklepowych wędlin. Taka odmiana dobrze nam zrobi. Tym bardziej, że jej wykonanie nie jest trudne.
Aby od początku do końca pieczeń wykonać własnoręcznie warto zakupić boczek w kawałku i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia. Jeżeli nie mamy takiego urządzenia w domu, w niektórych sklepach można zmielić zakupione mięso. Ostatecznie do wykonania przepisu na pieczeń można użyć gotowego boczku mielonego.
Teraz następuje przygotowanie masy mięsnej na pieczeń, czyli dodanie czosnku, Vegety i pokrojonej pietruszki oraz dolanie mleka. Mleko spowoduje większą wilgotność masy i ładne jej związanie w czasie pieczenia. Ważnym etapem jest doprawienie masy solą i pieprzem. W tym celu w czasie mieszania mięsa warto go co jakiś czas próbować, i w razie potrzeby dodawać niewielkie ilości przypraw, aż uzyska się wymagany smak. Pieprz można zastąpić czarnuszką, która nie zakwasza wyrobu. Czytaj więcej
O wynik możemy być spokojni, bo otrzymamy smaczną pieczeń, którą można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno w postaci kanapki bądź jako zimną płytę.
Czasowa odmiana codziennego menu spowoduje, że po pewnym czasie znów z przyjemnością wrócimy do tradycyjnych wędlin.
Smacznego!
Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę.
Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry.
Smacznego.