Przepisy Extra

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

5 jajek
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
chili
sól
pieprz czarny
szczypiorek

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo (w wodzie z solą). Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupki i opłukać. Przekroić na połowę i wyciągnąć żółtka.

Awokado również rozkroić, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką do miseczki, dodać sok z cytryny i wymieszać. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Do miseczki z awokado przełożyć zmiażdżony czosnek. Dodać rozkruszone żółtka, oliwę z oliwek, szczyptę chili, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie nałożyć do szprycy i napełniać połówki jajek.

Tak przygotowane jajka ułożyć na talerzyku i posypać szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Te jajka prezentują się ciekawie, ale i smakują też super! To taka zdrowa wersja jajek, od kiedy pokochałam awokado, to zrobię z nim różności, najczęściej pasty, ale teraz przerzuciłam się na jajka, są super na wielkanocny stół zwłaszcza :D
KarolA [2020-03-06 22:35:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.