Jajka ugotować na twardo (w wodzie z solą). Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupki i opłukać. Przekroić na połowę i wyciągnąć żółtka.
Awokado również rozkroić, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką do miseczki, dodać sok z cytryny i wymieszać. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Do miseczki z awokado przełożyć zmiażdżony czosnek. Dodać rozkruszone żółtka, oliwę z oliwek, szczyptę chili, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie nałożyć do szprycy i napełniać połówki jajek.
Tak przygotowane jajka ułożyć na talerzyku i posypać szczypiorkiem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.