Przepisy Extra

Patisony z wegetariańskim farszem

Faszerowane patisony to fajny pomysł na letnie i jesienne obiadki :)

Patisony z wegetariańskim farszem

Składniki:

80 dag patisonów (2 sztuki)
Farsz:
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
20 dag pomidorów (2 sztuki)
3 ząbki czosnku
½ pęczka szczypiorku
papryka wędzona w proszku
pieprz cayenne
bazylia
lubczyk (suszony)
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
750 ml wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Patisony opłukać, osuszyć i u góry każdego wyciąć ostrym nożem dziurę, a następnie łyżką wydrążyć środek patisona. Do każdego środka wsypać szczyptę soli i pieprzu.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilę smażyć. Farsz z patisonów również pokroić, dodać do warzyw i smażyć jeszcze razem przez około 3 minutki.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić, a następnie razem z czosnkiem przełożyć do warzyw. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, bazylii, lubczyku, majeranku oraz soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do patisonów, a na koniec przykryć wyciętą „pokrywką”.

Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, a gdy się zagotuje przełożyć do niej patisony. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.