Faszerowane patisony to fajny pomysł na letnie i jesienne obiadki :)
Patisony opłukać, osuszyć i u góry każdego wyciąć ostrym nożem dziurę, a następnie łyżką wydrążyć środek patisona. Do każdego środka wsypać szczyptę soli i pieprzu.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilę smażyć. Farsz z patisonów również pokroić, dodać do warzyw i smażyć jeszcze razem przez około 3 minutki.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić, a następnie razem z czosnkiem przełożyć do warzyw. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, bazylii, lubczyku, majeranku oraz soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do patisonów, a na koniec przykryć wyciętą „pokrywką”.
Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, a gdy się zagotuje przełożyć do niej patisony. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.