Jajko można z całą pewnością nazwać kulinarnym symbolem Świąt Wielkanocnych. Jest podstawowym produktem do święcenia w koszyczku wielkanocnym. Pod wieloma postaciami można go znaleźć na wielkanocnym stole; gotowane, zapiekane, na kanapkach i jako samodzielne danie oraz faszerowane różnymi specjałami. Pomysłów na jajka jest bez liku. Samych sposobów przygotowania jajek faszerowanych jest wiele.
Jajka mogą być przecięte do faszerowania wzdłuż, mogą być przekrojone w poprzek. Po wypełnieniu farszem można pozostawić je otwarte, można skleić majonezem, lub jeszcze lepiej, bo zdrowiej jogurtem, a ponadto wypełniać je dowolnymi produktami, jakie tylko przyjdą kucharzowi do głowy. A, co być może jest najważniejsze to zdrowe dania z jajka można jeść, bez specjalnej okazji przez cały rok. Czytaj więcej
Poniższy przepis na jajka faszerowane stanowi jedynie przykład... jajka przekrawamy na połowę wzdłuż, żółtka wyciągamy i ucieramy je z majonezem. Osobno w małą kosteczkę kroimy, pięknie pachnącą wędzonką - szyneczkę, orzeźwiający kiszony ogórek i lekkostrawny por. Dodajemy do utartych żółtek, przyprawiamy do smaku i aromatu: przyprawami i ziołami. Gotową masą faszerujemy połówki białek.
Tak apetycznie napełnione jajeczka układamy na dużym, owalnym talerzu wyłożonym rozkosznymi listkami zielonej sałaty i podajemy na wielkanocny stół. Razem z jajkami, na stół można podać też sosy, np. chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.
Smacznych Świąt Wielkanocnych! :)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.
Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drobną kostkę. Dodać je do masy żółtkowo majonezowej. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Przygotowaną masą napełnić połówki białek. Udekorować papryką w proszku i plasterkami ogórka zielonego.
Faszerowane jajka podawać na talerzu wyłożonym zieloną sałatą.
Smacznego.