To przepis na wspaniałą sałatkę, w skład której wchodzą bardzo różne składniki: arbuz, mandarynki, galaretka, śmietana i cukier waniliowy. Jak widać arbuz jest doskonałym składnikiem nie tylko pysznych koktajli, ale również świetnych sałatek.
Sałatki to zazwyczaj kolorowe dania. W tym przepisie na słodką sałatkę mamy czerwonego arbuza, żółtą mandarynkę i zieloną galaretkę agrestową. Prezencja oraz nietuzinkowy smak tej sałatki, pozwala zaliczyć ją do pysznych deserów, tak uwielbianych przez naszych milusińskich. Czytaj więcej
Warto jeszcze wspomnieć, że do ekspozycji na stole użyto „naczynia” wykonanego z wydrążonego arbuza, którego miąższ użyty został do przygotowania sałatki.
Środek arbuza wydrążyć np. łyżką, tak aby skórka arbuza służyła za miskę do tej sałatki. Połowę miąższu pokroić w kostkę, a połowę zjeść ;) Mandarynki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy stężeje pokroić ją w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Do miski z arbuza wykładać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę miąższu arbuza, połowę mandarynek i połowę kostek galaretki, a na to wyłożyć całą ubitą śmietanę. Następnie wyłożyć pozostały miąższ arbuza, mandarynki i kostki galaretki. Sałatka zaraz po przygotowaniu nadaje się do jedzenia.
Składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.