Przepisy Extra

Galaretkowo-truskawkowy deser na Walentynki

Składniki:

Masa:
1 galaretka truskawkowa
15 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
150-200 ml śmietany 30%
Do dekoracji:
2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać galaretkę i ostudzić (podzielić na trzy części).

Jedną trzecią część galaretki truskawkowej wlać do opłukanych zimną wodą dwóch wysokich szklanek lub pucharków. Włożyć do lodówki na około 20 minut.

Truskawki zmiksować blenderem. Dodać do nich kolejną jedną trzecią część galaretki truskawkowej i razem zmiksować. Następnie przełożyć do dwóch szklanek na galaretkę. Włożyć ponownie do lodówki na około 20 minut.

Schłodzoną śmietanę ubić. Pozostałą galaretkę truskawkową dodać do około ¾ ubitej śmietany i razem zmiksować. Następnie wyłożyć do dwóch szklanek na zmiksowane truskawki.

Wierzch deseru udekorować pozostałą ubitą śmietaną (np. narysować serduszka). Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Gotowy deser schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2013-02-18 10:30:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.