Przepisy Extra

Pyszny deser z serka mascarpone i truskawek

Składniki:

Biała masa z truskawkami:
1 galaretka agrestowa
25 dag serka mascarpone
18 dag jogurtu naturalnego (1 mały kubek)
1 łyżeczka miodu
30 dag truskawek
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
Do dekoracji:
5 dag truskawek
liście mięty

Sposób wykonania:

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z jogurtem naturalnym i miodem. Wlać lekko tężejącą galaretkę agrestową i ponownie razem zmiksować. Białą masę wlać do wypłukanej zimną wodą dużej salaterki.

Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić (każdą truskawkę na 4 części). Wrzucać do miski (wtedy one ładnie będą wpadały w tę tężejącą masę). Włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretką truskawkową zalać białą masę z truskawkami i włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Salaterkę z zawartością odwrócić i wyłożyć na talerz. Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko, razem podgrzewać i mieszać, aby masa się połączyła. Ostudzoną polewą czekoladową polać białą masą z truskawkami. Udekorować połówkami truskawek i listkami mięty. Włożyć do lodówki na około 15 minut, a następnie podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.1361702124 stars based on 94 reviews Desery i lody
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Mam nadzieję, że deser się udał i że smakował :) Serek mascarpone można też zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-08-02 23:12:48]
Dzięki :)
Dorota [2013-10-10 18:59:23]
Super,szybko,na czasie smakuje !!!Rewelacja!!!
Iwetta [2013-06-16 09:35:18]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2013-06-13 09:31:42]
Rzeczywiście pyszne wyglada i pewnie tak smakuje. Mniam.
Barbarka [2013-06-12 17:22:48]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.