Galaretkę niebieską i żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt naturalny i jogurt bałkański. Dodać cukier puder i razem zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną niebieską galaretkę i razem zmiksować.
Średniej wielkości tortownice o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć niebieską jogurtową masę. Włożyć do lodówki na około 5 minut, a następnie rozłożyć kolejną warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żelatynę i zmiksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i wymieszać. Następnie gotową śmietankową masę z chałwą wyłożyć na herbatniki, a na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe, pokruszone herbatniki (około 3 dag) oraz pokruszoną chałwę.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewę lekko ostudzić i polać ciasto w tzw. esy floresy. Na koniec posypać kolorowymi cukierkami i włożyć do lodówki na noc.
Smacznego.