Golonkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Wodę zagotować i ostudzić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu wrzucić do moździerza i rozgnieść.
Do ostudzonej wody przełożyć czosnek, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, kmin rzymski i całość rozmieszać. Przełożyć golonkę i gałązkę lubczyku. Garnek z golonkiem przykryć i włożyć do lodówki na 48 godzin.
Następnie golonkę wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do żaroodpornego naczynia wlać olej, przełożyć golonkę i obtoczyć w oleju. Obsypać paprykami w proszku i ponownie obtoczyć w oleju. Na koniec wlać wodę i przykryć naczynie pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 2 ½ godziny w temperaturze 180 st C.
Podawać na gorąco z pieczywem i musztardą lub z ziemniaczkami i surówką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.