Przepisy Extra

Aromatyczna golonka pieczona w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

1 ½ kg golonki (1 tylne)
około 1,7 litra wody
10 ząbków czosnku
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 łyżki soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
lubczyk (1 duża gałązka)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 szklanka wody

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Wodę zagotować i ostudzić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu wrzucić do moździerza i rozgnieść.

Do ostudzonej wody przełożyć czosnek, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, kmin rzymski i całość rozmieszać. Przełożyć golonkę i gałązkę lubczyku. Garnek z golonkiem przykryć i włożyć do lodówki na 48 godzin.

Następnie golonkę wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do żaroodpornego naczynia wlać olej, przełożyć golonkę i obtoczyć w oleju. Obsypać paprykami w proszku i ponownie obtoczyć w oleju. Na koniec wlać wodę i przykryć naczynie pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 2 ½ godziny w temperaturze 180 st C.

Podawać na gorąco z pieczywem i musztardą lub z ziemniaczkami i surówką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.