Cudna, soczysta i bardzo aromatyczna golonka upieczona w zwykłym rękawie foliowym :)
Długo się zastanawiałam czy tak się da, bo golonkę zawsze gotowałam na różne sposoby, ale piec, tak na "sucho" jeszcze nigdy, aż do tego raz ;)
Zaryzykowałam i stwierdzam, że tak się da i jest smacznie! Czytaj więcej
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć na dużą patelnię lub talerz. Obsypać szczyptą mielonego kminku, cynamonu, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne i rozgniecionego w palcach majeranku.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i rozgnieć widelcem, tak żeby puścił sok. Następnie przełożyć na golonkę, dodać olej i całość razem natrzeć przyprawami.
Golonkę przełożyć ostrożnie do rękawa foliowego. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego oraz jałowca, a także przekrojone na połowę cebule w łupinie i jabłka w skórce, a także pozostałe przyprawy z olejem z naczynia, w którym była golonka.
Całość szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień golonkę zamkniętą w rękawie przełożyć do dużego rondla lub naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika (tak na 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć ją z lodówki, aby się ogrzała).
Golonkę piec przez około 120 minut w temperaturze 170 °C. Następnie rękaw przeciąć i włożyć golonkę jeszcze na około 20 minut, aby się ładnie zrumieniła.
Podawać na gorąco z dodatkiem musztardy i świeżych bułeczek.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.