Fajny pomysł na obiad - mięso i ziemniaki pieczone w jednym naczyniu żaroodpornym, do tego dowolny dodatek obiadowy i nasz super obiad gotowy!
To doskonały przepis na przepyszną golonkę bez dodatku oleju... Najpierw jest gotowana w aromatycznej zalewie, a potem zapiekana razem z ziemniakami i cebulą w czosnkowej bejcy z czerwonym winem.
Golonka przygotowana według tego przepisu jest miękka, soczysta i aromatyczna. Mięsko fajnie odchodzi od kości i świetnie komponuje się z zapiekanymi razem ziemniakami i cebulką. Do tego duszona kapustka, kiszone ogórki lub po prostu tradycyjnie - musztarda! Czytaj więcej
Jest to danie na jeden duży obiad lub dwa mniejsze ;)
Ten przepis to fajny i sprawdzony pomysł na smaczną golonkę trochę innym sposobem - można powiedzieć "golonkę light" ;)
Zachęcam do testowania przepisu i życzę smacznego!
Golonkę oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego rondla. Wlać wodę, tak żeby golonka była cała zakryta. Dodać obraną z łusek cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, jałowca oraz pieprz cayenne i sól. Całość razem zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykrycia przez około 2 godziny. Następnie golonkę wyciągnąć i lekko naciąć skórkę (zrobić kratkę).
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, żeby czosnek puścił sok. Przełożyć do miski. Wlać czerwone wino i 2 szklanki wody, w której gotowała się golonka (należy ją przecedzić przez sitko). Dodać musztardę, kminek, majeranek i całość razem wymieszać.
Do dużego żaroodpornego naczynia przełożyć golonkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w ćwiartki i przełożyć obok golonki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i rozłożyć na ziemniakach. Całość zalać czosnkową bejcą z winem i posypać szczyptą rozmarynu.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i całość zapiekać przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Następnie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aby wszystko lekko się zarumieniło.
Podawać na gorąco z dowolnym dodatkiem np. duszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.