Przepisy Extra

Leczo z golonką

Leczo z golonką

Składniki:

ok. 70 dag golonki wieprzowej
sól
pieprz czarny
3 gałązki lubczyku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
20 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone)
1 łyżka oleju
3 kg cukinii (waga po obraniu)
40 dag boczku wędzonego
30 dag kiełbasy
4 łyżki oleju
50 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
15 dag cebuli (waga po obraniu)
20 dag koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
4 ząbki czosnku
sól
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz czarny
majeranek
seler (może być suszony)
lubczyk (może być suszony)

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku. Wodę z przyprawami i warzywami zgotować, przełożyć do niej golonkę i całość gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny.

Grzyby rozmrozić, a jak są świeże to oczyścić i pokroić. Przełożyć je do rondelka i podsmażyć na oleju. Następnie podlać przecedzonym wywarem, w którym gotowała się golonka (około 1 ½ szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby grzybki się nie przypaliły.

Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić dużą kostkę (a jeśli pestki ma już twarde, to należy je usunąć). Przełożyć do dużego garnka (ok. 5 litrowego), zalać ½ litra wywaru, w którym gotowała się golonka i gotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Boczek wędzony i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, przełożyć boczek z kiełbasą i zrumienić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z czerwoną papryką przełożyć do kiełbasy, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć.

Ugotowaną golonkę wyjąć z garnka, ostudzić, oddzielić mięso od kości i skóry (jeśli jest taka potrzeba) i pokroić.

Do miękkiej cukinii przełożyć grzyby, boczek z warzywami i golonkę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i pogotować jeszcze razem na małym ogniu przez około 2 minuty.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Obsypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby puścił sok, a następnie dodać do leczo. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz rozgniecionego w palcach majeranku, natkę selera i lubczyku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut.

Podawać na gorąco z bułeczką - mniam!

Podane składniki wystarczą na około 12 (konkretnych) porcji ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.