Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku. Wodę z przyprawami i warzywami zgotować, przełożyć do niej golonkę i całość gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny.
Grzyby rozmrozić, a jak są świeże to oczyścić i pokroić. Przełożyć je do rondelka i podsmażyć na oleju. Następnie podlać przecedzonym wywarem, w którym gotowała się golonka (około 1 ½ szklanki) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby grzybki się nie przypaliły.
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić dużą kostkę (a jeśli pestki ma już twarde, to należy je usunąć). Przełożyć do dużego garnka (ok. 5 litrowego), zalać ½ litra wywaru, w którym gotowała się golonka i gotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Boczek wędzony i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, przełożyć boczek z kiełbasą i zrumienić. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z czerwoną papryką przełożyć do kiełbasy, wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć.
Ugotowaną golonkę wyjąć z garnka, ostudzić, oddzielić mięso od kości i skóry (jeśli jest taka potrzeba) i pokroić.
Do miękkiej cukinii przełożyć grzyby, boczek z warzywami i golonkę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i pogotować jeszcze razem na małym ogniu przez około 2 minuty.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Obsypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby puścił sok, a następnie dodać do leczo. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz rozgniecionego w palcach majeranku, natkę selera i lubczyku. Całość razem wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut.
Podawać na gorąco z bułeczką - mniam!
Podane składniki wystarczą na około 12 (konkretnych) porcji ;)
Smacznego.