Miękkie i soczyste mięsko pod rumianą i lekko chrupiącą skórką - mniam - brzmi zachęcająco :)
Mało pracy, a efekt przepyszny!
Smacznego :)
Golonkę opalić, oczyścić, opłukać i osuszyć. Do dużego garnka wlać wodę i przełożyć golonkę. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca, sól i pieprz czarny. Zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 120 minut. Wyciągnąć z wywaru, ostudzić i przekroić na połowę.
Do miseczki przełożyć olej kokosowy, musztardę oraz szczyptę kurkumy, imbiru, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i powstałą marynatą natrzeć dwie połówki golonka. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i podlać ½ szklanki wywaru, w którym gotowała się golonka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco z dodatkiem musztardy lub chrzanu.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.