Golonkę opalić lub ogolić, a następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski i dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, gałki muszkatołowej, rozmarynu, kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, pieprzu i soli czosnkowej. Dodać olej, ziarenka jałowca, ziela angielskiego i listek laurowy. Całość razem wymieszać i przyprawami natrzeć golonkę. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Do garnka wlać wodę i zagotować. Przełożyć golonkę wraz z przyprawami i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zrumienić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Do rondla przyłożyć kapustę kiszoną (najlepiej ukiszoną w domu). Dodać cebulę z czosnkiem oraz szczyptę kminku i rozgniecionego w palcach majeranku. Całość razem wymieszać, a następnie na środku rondla zrobić wgłębienie i przełożyć ugotowaną golonkę (kto nie liczy kalorii może ją po ugotowaniu lekko zrumienić na oleju). Wywar, w którym gotowała się golonka przecedzić i wlać do rondla z kapustą i golonką (dokładnie potrzebujemy 1 ½ szklanki wywaru). Całość przykryć pokrywką i zapiekać na małym ogniu przez około 80 minut.
Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniaki lub tylko z musztardą - pycha :)
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.