Przepisy Extra

Surówka z białej rzodkwi, pomarańczy i jabłka

Błyskawiczna, prosta, bardzo dobra i bardzo zdrowa surówka do drugiego dania. Zajadają się nią wszyscy i dzieci i rodzice, także smakuje całej rodzince i nikt nie wybrzydza ;) A to się ceni - mamy widzą o czym mówię ;) To surówka z trzech składników: białej rzodkwi, pomarańczy, jabłka i dodatków smakowych: soku z cytryny, oleju z pestek winogron, kolorowej soli, delikatnego białego pieprzu, gałki muszkatowej i ziołowej nutki oregano. Surówka idealna na każdą porę roku i pasuje do wszystkiego! Polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

30 dag białej rzodkwi (waga po obraniu)
15 dag pomarańczy (1 sztuka)
10 dag jabłka (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżki oleju (np. z pestek winogron)
sól kolorowa
pieprz biały
gałka muszkatołowa
oregano

Sposób wykonania:

Rzodkiew białą obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać szczyptą kolorowej soli, wymieszać, zostawić na około 20 minut, a następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki, obrać z białych błonek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłka dodać sok z cytryny i razem wymieszać.

Do miski przełożyć białą rzodkiew, pomarańczę i jabłko. Dodać olej, szczyptę białego pieprzu, gałki muszkatołowej i oregano. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.