Pyszna i zdrowa surówka - idealna do wiosennego obiadku :) Do tego jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu.
To fajny i sprawdzony przepis na surówkę z białej rzepy... mniam! Rzepa w towarzystwie słodkiego i soczystego jabłka smakuje wyśmienicie. Seler naciowy nadaje surówce chrupkości, a por wnosi do surówki szczyptę ostrości, co korzystnie wpływa na cały smak obiadowego dodatku. Można powiedzieć, że ta surówka jest skromna, ale pyszna :) Bo całość komponuje się i smakuje super!
To surówka dla dbających o swoje zdrowie, a także dla osób będących na różnego rodzaju dietach - jest ona bez dodatku tuczących majonezów i śmietan... Można powiedzieć, że wiosną takie surówki są na czasie, bo są szybkie, lekkie i zdrowe! Czytaj więcej
Surówka świetnie prezentuje się na stole. To białe, delikatne produkty, które zawierają w sobie cenne składniki i minerały. A na wiosnę nam "tego" potrzeba i to w dużych ilościach :)
Można ją serwować jako dodatek do potraw mięsnych, do ryb, ale świetnie też się sprawdza jako sałatka warzywno-owocowa typu light do potraw z grilla, a sezon na grilla już tuż, tuż ;)
Zachęcam do wykonania i degustacji!
Smacznego :)
Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na około 20 minut, a następnie odcisnąć z soku. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć białą rzepę, jabłka, seler naciowy i por. Dodać olej, szczyptę czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz pieprzu. Całość razem wymieszać, przełożyć do szklanej miski i włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem dowolnie udekorować np. rzodkiewką i listkami selera.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.