Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej) mechanicznie.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w mała kostkę. Czosnek również obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby czosnek puścił sok.
Do miki przełożyć dynię, cebulę i czosnek. Dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę czarnego pieprzu i jeszcze soli, jak będzie taka potrzeba. Całość razem wymieszać i kłaść łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem (po około 1 ½ łyżki farszu na jeden placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyciągać na ręcznik papierowy.
Podawać na gorąco, można z keksem śmietany.
Z podanych składników wyjdzie około 35 przepysznych dyniowych placków.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.