Ciekawa propozycja obiadowa: placki, ale jakie? Przepyszne, rumiane i kolorowe. Placki dyniowe z dodatkiem pora, czerwonej papryki, kiełbaski, czosnku i przyprawy... Jest to przepis prosty, łatwy i wbrew pozorom szybki (jeśli do starcia dyni użyjemy "szybszej tarki - czyli maszynki elektrycznej"). To odmiana może trochę nudnych ziemniaczanych placków. Warto się skusić i rozkoszować się ich smakiem! A jak cudnie pachnie jak się smażą? Wszyscy tylko do kuchni zaglądają - co to dzisiaj dobrego będzie ;) Smacznego! :)
Por opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do pora i chwilkę razem smażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do pora za papryką, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Dodać do smażonych składników, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutkę, zdjąć z ognia i ostudzić.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski przełożyć startą dynię, ostudzoną zawartość patelni, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz szczyptę ostrej papryki w proszku, imbiru, majeranku i ziół prowansalskich. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką dyniowy farsz (na 1 placek 2 łyżki) i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Z podanych składników wyjdzie około 32 przepyszne placki dyniowe.
Smacznego.