Przepisy Extra

Placki dyniowe na kolorowo

Ciekawa propozycja obiadowa: placki, ale jakie? Przepyszne, rumiane i kolorowe. Placki dyniowe z dodatkiem pora, czerwonej papryki, kiełbaski, czosnku i przyprawy... Jest to przepis prosty, łatwy i wbrew pozorom szybki (jeśli do starcia dyni użyjemy "szybszej tarki - czyli maszynki elektrycznej"). To odmiana może trochę nudnych ziemniaczanych placków. Warto się skusić i rozkoszować się ich smakiem! A jak cudnie pachnie jak się smażą? Wszyscy tylko do kuchni zaglądają - co to dzisiaj dobrego będzie ;) Smacznego! :)

Składniki:

10 dag pora
2 łyżki oleju
10 dag czerwonej papryki
20 dag kiełbasy
3 ząbki czosnku
1 ½ kg dyni (waga po obraniu)
2 jajka
8 łyżek mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki pszennej
ostra papryka w proszku
imbir
majeranek
zioła prowansalskie
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Por opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do pora i chwilkę razem smażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do pora za papryką, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Dodać do smażonych składników, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutkę, zdjąć z ognia i ostudzić.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski przełożyć startą dynię, ostudzoną zawartość patelni, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz szczyptę ostrej papryki w proszku, imbiru, majeranku i ziół prowansalskich. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką dyniowy farsz (na 1 placek 2 łyżki) i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie około 32 przepyszne placki dyniowe.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.