Przepisy Extra

Aromatyczne kotlety schabowe pod kolorową pierzynką

Składniki:

60 dag schabu
5 ząbków czosnku
sól
1 jajko
jarzynka (bez glutaminianu sodu)
pieprz
bułka tarta
olej
15 dag pomidora (1 sztuka)
5 dag cebuli (1 mała)
ocet 10%
5 dag żółtego wędzonego sera
kiełki rzodkiewki

Sposób wykonania:

Schab opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Tak przygotowany czosnek przełożyć na rozbite plastry mięsa i docisnąć. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim, przykryć pokrywką lub drugim talerzykiem i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny. Następnie panierować w rozmąconym jajku z dodatkiem jarzynki i pieprzu, a na koniec w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.

Pomidory opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami octu i wymieszać (palcami).

Na każdy usmażony kotlet schabowy położyć plasterek pomidora, rozłożyć cebulę, potem położyć plasterek żółtego wędzonego sera i na górę rozłożyć kiełki rzodkiewki.

Tak przygotowane kotlety schabowe położyć na patelni i podgrzewać pod pokrywką przez kilka minut, aby żółty ser się roztopił.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.