Schab opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Tak przygotowany czosnek przełożyć na rozbite plastry mięsa i docisnąć. Ułożyć na talerzyku jeden na drugim, przykryć pokrywką lub drugim talerzykiem i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny. Następnie panierować w rozmąconym jajku z dodatkiem jarzynki i pieprzu, a na koniec w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na małym ogniu.
Pomidory opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić kilkoma kroplami octu i wymieszać (palcami).
Na każdy usmażony kotlet schabowy położyć plasterek pomidora, rozłożyć cebulę, potem położyć plasterek żółtego wędzonego sera i na górę rozłożyć kiełki rzodkiewki.
Tak przygotowane kotlety schabowe położyć na patelni i podgrzewać pod pokrywką przez kilka minut, aby żółty ser się roztopił.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.