Schab opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć szczyptą ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i pieprzu. Wymieszać, przełożyć do rondelka z rozgrzanym olejem (tylko 1 łyżką) i zrumienić.
Por opłukać i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, przełożyć por z marchewką, razem wymieszać i lekko podsmażyć.
Następnie do zrumienionego schabu przełożyć por z marchewką. Wlać wodę, dodać listek laurowy, Vegetę i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości wody i wlać do schabu z marchewką. Dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby puścił sok. Do gorącego schabu przełożyć czosnek z solą i dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki z majerankiem.
Całość razem wymieszać i podawać na gorąco np. z białą kaszą gryczaną i brokułem.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.