Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Do miski przełożyć olej, musztardę, ketchup i czosnek. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość razem wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć mięso. Wymieszać w marynacie i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie półplasterki. Posypać solą, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z wody.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półplasterki. Posypać mąką pszenną i razem wymieszać. Następnie do miski z cebulą przełożyć odciśniętą cukinię i razem wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć cukinię z cebulą, a następnie w warzywa powkładać zamarynowane mięso. Na górze położyć listek laurowy i przykryć naczynie pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C., a następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia.
Podawać na gorąco z ziemniakami i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.