Jeśli szukacie fajnych pomysłów na schab, bo znudziły Wam się już tradycyjne schabowe.... to polecam przepis na schab zapiekany z cebulką, pieczarkami pod aromatycznym serowo-śmietankowym sosem - mniam!
Jest to fajny pomysł na obiad na weekend, gdyż z podanych składników wyjdzie dużo porcji - około 7 - dlatego jest to fajna propozycja obiadowa na dwa dni, połówkę zapiekanego mięsa przekładamy na patelnię, a na drugi dzień lekko podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Czytaj więcej
Można też to danie przygotować na przyjecie urodzinowe, na Sylwestra - jako ciepła płyta lub na świąteczny obiad.
Smacznego :)
Schab wieprzowy opłukać i pokroić w paski. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, curry, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. Przełożyć na patelnię z roztopionym olejem kokosowym i zrumienić.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem kokosowym i przełożyć podsmażony schab, a tłuszcz zostawić na patelni. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, oprószyć solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i sparzyć gorącą wodą. Do żaroodpornego naczynia, na mięso wyłożyć cebulę i pieczarki.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, żeby puścił sok. Do miski z żółtym serem dodać śmietanę, surowe jajko, koperek, czosnek i szczyptę pieprzu. Całość razem wymieszać i przełożyć na warstwę pieczarek.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 st C.
Podawać z ryżem posypanym zieloną cebulką i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.