Przepisy Extra

Schab zapiekany z pieczarkami pod serowo-śmietankowym sosem

Jeśli szukacie fajnych pomysłów na schab, bo znudziły Wam się już tradycyjne schabowe.... to polecam przepis na schab zapiekany z cebulką, pieczarkami pod aromatycznym serowo-śmietankowym sosem - mniam!

Jest to fajny pomysł na obiad na weekend, gdyż z podanych składników wyjdzie dużo porcji - około 7 - dlatego jest to fajna propozycja obiadowa na dwa dni, połówkę zapiekanego mięsa przekładamy na patelnię, a na drugi dzień lekko podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Czytaj więcej

Można też to danie przygotować na przyjecie urodzinowe, na Sylwestra - jako ciepła płyta lub na świąteczny obiad.

Smacznego :)

Składniki:

85 dag schabu wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
curry
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
sól
1 łyżka oleju kokosowego
70 dag pieczarek
50 dag cebuli
Dodatkowo:
½ łyżki oleju kokosowego
Sos serowo-śmietankowy:
25 dag żółtego sera
20 dag śmietany 18%
1 jajko
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Schab wieprzowy opłukać i pokroić w paski. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, curry, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. Przełożyć na patelnię z roztopionym olejem kokosowym i zrumienić.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem kokosowym i przełożyć podsmażony schab, a tłuszcz zostawić na patelni. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, oprószyć solą, pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i sparzyć gorącą wodą. Do żaroodpornego naczynia, na mięso wyłożyć cebulę i pieczarki.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, żeby puścił sok. Do miski z żółtym serem dodać śmietanę, surowe jajko, koperek, czosnek i szczyptę pieprzu. Całość razem wymieszać i przełożyć na warstwę pieczarek.

Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180 st C.

Podawać z ryżem posypanym zieloną cebulką i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.