Przepisy Extra

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

1/2 kg dyni (waga po obraniu)
1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
1/2 szklanki cukru
1 cytryna
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).

Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło.

Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za komentarz. Cieszę się, że dżemik smakuje i życzę smacznego :)
Dorota [2013-11-21 10:44:36]
Dzięki :) Można je wysuszyć w piekarniku, a w długie zimowe wieczory łuskać i zajadać te zdrowe przekąski przy ulubionych serialach ;) Można je śmiało jeść, bo są one bogate w błonnik i cenne witaminy. Pestki dyni można też zostawić, wysuszyć i wysiać w przyszłym roku, powodzenia :)
Dorota [2013-10-15 10:14:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.