Przepisy Extra

Dżem z dyni i galaretki

Składniki:

60 dag dyni (waga po obraniu)
12 gram imbiru (korzeń)
1/4 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa
sok z 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ½ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).

Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka z ugotowaną dynią dodać imbir, cukier i galaretkę truskawkową w proszku. Razem dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny.

Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 1 słoik 350 ml dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Według mnie dżem wychodzi wystarczająco słodki, ale zawsze można dodać więcej cukru - jak lubimy słodkie ;) Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-09-16 22:27:00]
Dziękuję :)
Dorota [2013-10-30 13:56:58]
Witam, już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi, oczywiście można go dodać jeszcze więcej, jak lubimy, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-08 10:34:30]
Witam!Czy ta waga imbiru jest poprawna?Pozdrawiam
jgust [2012-11-07 21:16:26]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.