Przepisy Extra

Ketchup z cukinii i jabłek

Ketchup z cukinii i jabłek

Składniki:

1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag cebuli
2 ½ łyżki oleju (np. kokosowego)
20 dag jabłek (waga po obraniu)
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
1 liść laurowy
20 dag koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
5 łyżek octu 10%
cukier trzcinowy
cynamon
pieprz cayenne
oregano
lubczyk
majeranek
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na gorący olej przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i opłukać. Jabłka rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać ze skórki, opłukać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do cebuli, dodać Vegetę i listek laurowy. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy, obrany z łusek, opłukany i pokrojony w kostkę czosnek, szczyptę cukru trzcinowego, cynamonu, pieprzu cayenne, oregano, lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Razem wymieszać i zagotować.

Zdjąć z ognia, wyjąć listek laurowy i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.

Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 200 ml przepysznego ketchupu z owocową nutką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.