Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na gorący olej przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i opłukać. Jabłka rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać ze skórki, opłukać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do cebuli, dodać Vegetę i listek laurowy. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, obrany z łusek, opłukany i pokrojony w kostkę czosnek, szczyptę cukru trzcinowego, cynamonu, pieprzu cayenne, oregano, lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Razem wymieszać i zagotować.
Zdjąć z ognia, wyjąć listek laurowy i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.
Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 200 ml przepysznego ketchupu z owocową nutką.
Smacznego.