Aromatyczny filet z kurczaka - brzmi kusząco powiem Wam :)
To przyprawione aromatycznymi przyprawami + potrzebny do zamarynowania mięsa olej - i w takiej formie przechowujemy pojedyncze piersi kurczaka w lodówce przez całą noc.
Potem przekładamy do rękawa foliowego i pieczemy... a jak pięknie pachnie w całym domu ... mmm!
Można je serwować na ciepło - na obiad lub na zimno - jako zimna. Są one świetnym pożywieniem dla osób będących na diecie zdrowotnej, a także odchudzającej. Bowiem zamiast tłustych i niezdrowych kiełbas na kromeczkę chleba można położyć sobie plasterek takiego chudego mięsa. Oczywiście do takiej kanapki mile widziana będzie też zielona sałata, pomidor, kiszony ogórek, cebulka, szczypiorek i szczypta ziół :) Czytaj więcej
W ten sposób przygotowane mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Koniec z suchym kurczakiem...
To atrakcyjny kawałek mięsa z lekką nutą ostrości :)
Filety z kurczaka przekroić na połowę, oczyścić z kości i błon. Następnie opłukać, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać do nich olej, szczyptę soli, curry, ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku, majeranku oraz ziarenka jałowca, kolendry i kolorowego pieprzu. Tak przygotowane filety włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień włożyć je do rękawa, szczelnie zawiązać i położyć na formie do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 175 °C, następnie ostrożne wyciągnąć z piekarnika i naciąć woreczek od góry, lekko odsłaniając filety. Włożyć je ponownie do piekarnika i piec jeszcze dalej przez około 20 minut w temperaturze 170 °C.
Takie filety można podawać na ciepło - pokrojone na kawałki i polane sosem, który powstał obok kurczaka. Można je podawać z ryżem i np. zieloną sałatą z dodatkami lub z kiszonym ogórkami. Takie aromatyczne filety można podawać także na zimno - pokrojone w cienkie plasterki, serwować na kanapkach np. zamiast szynki lub jako zimna płyta.
Smacznego.