Przepisy Extra

Rolada drobiowa z pieczarkami i papryką

Rolada drobiowa z pieczarkami i papryką

Składniki:

60 dag filetu z kurczaka (1 podwójny duży)
wędzona papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kminek (mielony)
sól (himalajska)
pieprz czarny
½ łyżki oleju (np. kokosowego)
1 liść laurowy
500 ml wody
Pieczarkowo-paprykowy farsz:
30 dag pieczarek
10 dag pora
5 dag czerwonej papryki
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
3 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy
czosnek niedźwiedzi
natka zielonej pietruszki (może być suszona)
majeranek

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Por opłukać i również pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki, por i czerwoną paprykę. Posypać szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie przełożyć na patelnię i jeszcze chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku i całość razem wymieszać.

Filet z kurczaka oczyścić z kości, tłuszczu, opukać i osuszyć. Przekroić na połowę, a każdą połówkę w grubych miejscach naciąć jeszcze nożem i rozbić (uważając, aby mięso się nie porozrywało). Każdy płat mięsa obsypać szczyptą wędzonej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, mielonego kminku, soli i czarnego pieprzu. Następnie rozłożyć pieczarkowo-paprykowy farsz, zwinąć rolady i obwiązać grubą nitką (najlepiej z pomocą drugiej osoby).

W rondelku rozgrzać olej, przełożyć rolady i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać listek laurowy, wlać wodę, zagotować i dusić na małym ogniu przez około 40 minut.

Następnie rolady ostrożnie wyciągnąć, po około 5 minutach przeciąć nitki i je wyciągnąć. Rolady można podawać polane sosem własnym, ale można też zrobić gęsty sos, zagęszczając go mąką pszenną. Te rolady można też ostudzić, pokroić i podawać jako zimna płyta.

Podawać z dużą ilością surówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.