Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Por opłukać i również pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć pieczarki, por i czerwoną paprykę. Posypać szczyptą soli i kolorowego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie przełożyć na patelnię i jeszcze chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku i całość razem wymieszać.
Filet z kurczaka oczyścić z kości, tłuszczu, opukać i osuszyć. Przekroić na połowę, a każdą połówkę w grubych miejscach naciąć jeszcze nożem i rozbić (uważając, aby mięso się nie porozrywało). Każdy płat mięsa obsypać szczyptą wędzonej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, mielonego kminku, soli i czarnego pieprzu. Następnie rozłożyć pieczarkowo-paprykowy farsz, zwinąć rolady i obwiązać grubą nitką (najlepiej z pomocą drugiej osoby).
W rondelku rozgrzać olej, przełożyć rolady i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać listek laurowy, wlać wodę, zagotować i dusić na małym ogniu przez około 40 minut.
Następnie rolady ostrożnie wyciągnąć, po około 5 minutach przeciąć nitki i je wyciągnąć. Rolady można podawać polane sosem własnym, ale można też zrobić gęsty sos, zagęszczając go mąką pszenną. Te rolady można też ostudzić, pokroić i podawać jako zimna płyta.
Podawać z dużą ilością surówki.
Smacznego.