Przepisy Extra

Pieczeń wołowa

Składniki:

1 kg wołowiny
1 ½ łyżki octu balsamicznego (np. miodowego)
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
ostra papryka w proszku
rozmaryn
lubczyk (suszony)
sól (himalajska)
pieprz czarny
250 ml wody
1 liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
Dodatkowo:
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
warzywa (2 cebule, 2 ząbki czosnku)

Sposób wykonania:

Wołowe mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć octem balsamicznym, olejem kokosowym i przyprawami: szczyptą ostrej papryki w proszku, rozmarynu, lubczyku, soli i czarnego pieprzu. Tak przygotowane mięso włożyć na kilka godzin do lodówki (można też na całą noc).

W rondlu rozgrzać olej, przełożyć wołowinę i obsmażyć na dużym ogniu z każdej strony. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, przekroić na połowę i położyć obok mięsa, aby ładnie się zarumieniły.

Następnie podlać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i jałowca. Całość zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (od czasu do czasu ją odwracając i polewać powstałym sosem).

Taką wołowinę można podać na różne sposoby. Można podawać na gorąco z sosem własnym, tym który powstał podczas pieczenia, ale można też zwiększyć jego ilość, potem zagęścić mąką pszenną, a na koniec dodać śmietanę i zioła do smaku.

Pieczeń wołową można też ostudzić w tym sosie własnym, co jakiś czas polewając pieczeń sosem. Włożyć do lodówki, aby się dobrze schłodziła i kroić w cienkie plastry - podawać np. na listkach zielonej sałaty jako zimna płyta.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.