Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć. Liście wiśni i malin opłukać i osuszyć. Do garnka wlać 500 ml wody. Dodać owoce czarnego bzu, liście wiśni i malin. Całość razem wymieszać, zgotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie ostudzić i dokładnie odcedzić (np. przez gazę).
Maliny opłukać i osuszyć. Do garnka wlać 250 ml wody i wsypać cukier. Razem zagotować i gorącym słodkim syropem zalać maliny. Następnie wymieszać i rozgnieść je łyżką. Zostawić do ostudzenia i dokładnie odcedzić (np. przez gazę).
Na koniec dwa ostudzone soki razem ze sobą połączyć. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Gotowy aromatyczny sok przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 2 słoiki po 400 ml.
Smacznego.