Czarny bez obrać z baldachimów. Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Wymieszać, zagotować i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.
Pomarańcze umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Do gorącego soku z czarnego bzu dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać, pogotować jeszcze razem 2 minuty i ostawić do ostudzenia.
Następnie przecedzić przez gazę. Sok przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.