Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach, można pomóc sobie widelcem), opłukać i osuszyć. Maliny również opłukać i osuszyć.
Do garnka wlać wodę, zagotować i wrzucić owoce czarnego bzu oraz maliny. Razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 godziny.
Następnie przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 9 słoiczków po 200 ml syropu.
Na zdrowie i smacznego!