Lawenda jest piękna, urzeka swoim wyglądem i zapachem, a jej kwiaty zawierają dużo cennych właściwości...
A lawenda w syropie... czemu nie?? ;)
Sok z czarnego bzu z dodatkiem suszonych kwiatów lawendy to fajny pomysł na nieco inny sok z czarnego bzu.
Obecność lawendy sprawiła, że nasz sok jeszcze lepiej smakuje i cudownie pachnie. Taki sok ma bajkową moc, wzmacnia nasz organizm zimową porą, rozgrzewa, działa uspokajająco i wspomaga nasz układ trawienny. Czytaj więcej
Taki sok można dodawać do herbatki, wody, a nawet do drinków.
Życzymy zdrówka i smacznego!
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć na sitku. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Przełożyć owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać kwiaty suszonej lawendy, sok z cytryny, wymieszać i zostawić na około 6 godzin. Na koniec odcedzić owoce od soku (przez gazę, mając na rękach jednorazowe rękawiczki).
Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 2 słoiki po 320 ml pysznego soku z czarnego bzu.
Smacznego.