Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć (najlepiej na sitku).
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, laski cynamonu i razem zagotować. Następnie przełożyć owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać sok z cytryny, razem wymieszać i zostawić na około 3-4 godziny. Na koniec oddzielić owoce od soku, najlepiej przez gazę (mając na rękach jednorazowe rękawiczki, bo owoce bardzo brudzą ręce).
Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 3 słoiki po 330 ml zdrowego i aromatycznego soku.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.