Do garnka wlać wodę i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić zamrożone owoce czarnego bzu i aronii. Gdy się zagotują wrzucić opłukane i osuszone maliny, liście malin oraz goździki. Wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zdjąć z ognia i zostawić tak na 24 godziny.
Na drugi dzień sok przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Czysty sok przelać do garnka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Pomarańczę i cytrynę umyć, osuszyć, przekroić, wycisnąć sok i przecedzić przez sitko. Następnie wlać do garnka z syropem i wymieszać.
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 10 słoiczków po 200 ml syropu.
Syrop jest słodki, pyszny i uwielbiany przez dzieci. Można go dodawać do herbatki rano lub wieczorem bądź pić łyżeczką prosto ze słoiczka. Syrop super wzmacnia w okresie jesiennym, zimowym i wiosennym. Zapobiega rozwojowi przeziębień i infekcji. Nic tylko pić i nie chorować ;)
Na zdrowie i smacznego!