Przepisy Extra

Babka żytnio-owsiana z bananami

Składniki:

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki żytniej
10 dag płatków owsianych (1 szklanka z czubkiem)
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 białek
sól
5 łyżek cukru (np. brzozowego)
10 dag masła
4 łyżki oleju
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
15 dag bananów (waga po obraniu)
½ łyżki płatków owsianych

Sposób wykonania:

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać do nich mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie miksując na małych obrotach wlewać roztopione gorące masło, potem olej, kilka kropli aromatu cytrynowego i na końcu wsypać sypkie produkty.

Banany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką, a następnie przełożyć masę do formy keksowej o wymiarach około 25 na 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch surowej babki posypać płatkami owsianymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2017-03-24 10:34:59]
Przepisy podane , zachęcają do pieczenia ciast i nie tylko - bardzo dziękuje i pozdrawiam
Renata Łosoś [2017-03-23 19:46:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.