Przepisy Extra

Babka z jabłek

Składniki:

1 kg jabłek
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
3 łyżki żelatyny
½ szklanki soku jabłkowego
2 opakowania biszkoptów

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, dodać ¼ szklanki wody i udusić. Dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącym soku, dodać do jabłek, wymieszać. W tortownicy (średnica 22 cm) ułożyć warstwę biszkoptów, nałożyć warstwę jabłek, ponownie biszkoptów itd. Do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty.

Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem biszkopty posypać cukrem pudrem, ciasto można udekorować plasterkami surowego jabłka skropionymi sokiem z cytryny.

Dodane przez Joanna w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Komentarze do przepisu:
no i zmniejszona ilość cukru wskazana 3/4 szklanki to wystarczajaca ilość lub ciut mniej..
anna_orlowska79@o2.pl [2008-04-23 08:37:51]
idealna na lato po to też by nie siedzieć w kuchni jeszcze przy gorącym piekarniku! zrobiłam ją wczoraj smaczna, lekka! tylko troche kosztuje ,ale które ciasto domowe nie kosztuje..wyszła mi pycha na pewno powtórzę dużo daje sok z cytryny i dobrej firmy sok jabłkowy! Polecam choć sama jestem zwolenniczką troche konkretniejszych ciast na jego plus przemawia to, że nie ma margaryny i jajek w nim!
anna_orlowska79@o2.pl [2008-04-23 08:36:23]
Bardzo dobre, szybko się robi, idealne na deserek, nie za słodkie polecam gorąco!!!!
kasia [2006-05-28 17:38:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.