Przepyszne, słodkie i ciekawie prezentujące się ciasto, które śmiało można serwować na Wielkanocnym stole :)
To piękne zielone ciasto, które przełożone jest delikatnym jogurtowym kremem. Obłożone jest puszystą śmietanką i obsypane zielonym puszkiem. A na górze dekoracyjnie pojawiły się... pestki granatu :)
To ciasto wzbudza duże zainteresowanie wśród gości :) Zarówno tych dużych, jak i tych małych ;)
No i przecież nie bez powodu ;) Ten wypiek łączy w sobie warzywo i owoc, no i dużo lekkiej jogurtowej masy :) Dlatego śmiało można zaliczyć go do lekkiej i zdrowej wersji wypieku ;) Zatem śmiało można sięgać po mały kawałek, a nawet dokładkę! Czytaj więcej
To ciasto wyglądem przypomina mi leśną, zieloną polankę z pięknie wyglądającymi, błyszczącymi i kuszącymi muchomorkami ;) Jednym zdaniem: wygląda bardzo wiosennie!
Dodam jeszcze, że nie jest ono wcale skomplikowanym wypiekiem. Łatwo i szybko się go wykonuje, żadnych problemów tutaj nie ma - nawet z masami ;)
Dlatego zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż woda odparuje. Następnie lekko ostudzony zmiksować blenderem na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać olej, szpinak i wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie razem połączyć.
Zielone ciasto wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę, a z tej górnej części odkroić wierzch ciasta i pokruszyć.
Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Do miski przełożyć jogurty. Dodać do nich cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na jedną część zielonego ciasta i przykryć drugą częścią, lekko dociskając. Ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Kolejną żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wlać letnią żelatynę i razem zmiksować.
Z tortownicy wyciągnąć ciasto, a następnie wierzch i boki ciasta posmarować masą śmietankową. Następnie całe ciasto (i górę i boki) obsypać pokruszonym zielonym ciastem. A na górze ciasta rozsypać pestki granatu.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.