Przepisy Extra

Ciasto mech leśny

Przepyszne, słodkie i ciekawie prezentujące się ciasto, które śmiało można serwować na Wielkanocnym stole :)

To piękne zielone ciasto, które przełożone jest delikatnym jogurtowym kremem. Obłożone jest puszystą śmietanką i obsypane zielonym puszkiem. A na górze dekoracyjnie pojawiły się... pestki granatu :)

To ciasto wzbudza duże zainteresowanie wśród gości :) Zarówno tych dużych, jak i tych małych ;)

No i przecież nie bez powodu ;) Ten wypiek łączy w sobie warzywo i owoc, no i dużo lekkiej jogurtowej masy :) Dlatego śmiało można zaliczyć go do lekkiej i zdrowej wersji wypieku ;) Zatem śmiało można sięgać po mały kawałek, a nawet dokładkę! Czytaj więcej

To ciasto wyglądem przypomina mi leśną, zieloną polankę z pięknie wyglądającymi, błyszczącymi i kuszącymi muchomorkami ;) Jednym zdaniem: wygląda bardzo wiosennie!

Dodam jeszcze, że nie jest ono wcale skomplikowanym wypiekiem. Łatwo i szybko się go wykonuje, żadnych problemów tutaj nie ma - nawet z masami ;)

Dlatego zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Ciasto mech leśny

Składniki:

Szpinakowe ciasto:
45 dag szpinaku (1 opakowanie mrożonego)
5 jajek
sól
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
37 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki wody
1 ½ łyżki żelatyny
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny
Do dekoracji:
owoc granatu

Sposób wykonania:

Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż woda odparuje. Następnie lekko ostudzony zmiksować blenderem na gładką masę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać olej, szpinak i wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie razem połączyć.

Zielone ciasto wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę, a z tej górnej części odkroić wierzch ciasta i pokruszyć.

Żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Do miski przełożyć jogurty. Dodać do nich cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na jedną część zielonego ciasta i przykryć drugą częścią, lekko dociskając. Ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Kolejną żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wlać letnią żelatynę i razem zmiksować.

Z tortownicy wyciągnąć ciasto, a następnie wierzch i boki ciasta posmarować masą śmietankową. Następnie całe ciasto (i górę i boki) obsypać pokruszonym zielonym ciastem. A na górze ciasta rozsypać pestki granatu.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.