Pyszne, mało słodkie i zdrowe ciasto z dynią. Do tego uprażone bez tłuszczu pestki dyni. Jest co chrupać. Idealnie smakuje z herbatką lub kawką, po prostu rozpływa się w ustach :)
Dynię obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pestki dyni zrumienić w rondelku bez dodatku tłuszczu i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mąką razową, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej razem z olejem, śmietanką i razem zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać dynię, pestki dyni i razem delikatnie wymieszać.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.