Przepisy Extra

Zupa pomidorowa z uszkami z mięsem

Składniki:

Farsz do uszek:
60 dag łopatki wieprzowej
35 dag udka z kurczaka (1 duże udko)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
10 dag marchewki
10 dag pietruszki
5 dag selera
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 jajko
ostra papryka w proszku
mielony kminek
majeranek
sól
pieprz
Ciasto na uszka:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
ok. 2 szklanki wrzącej wody
Zupa pomidorowa:
20 dag koncentratu pomidorowego
4 łyżki śmietany 18%
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
bazylia
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową i udko z kurczaka opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą (około 4 litry), dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i dodać do gotującego się mięsa. Gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę. Mięso, warzywa wyciągnąć i ostudzić. Wywar przecedzić (powinno być około 3 litry, jeśli będzie mało można dolać gorącą wodę).

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Ostudzić.

Łopatkę pokroić w dużą kostkę, a udko kurczaka obrać z kości. Mięso razem z warzywami i cebulą z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać surowe jajko, szczyptę ostrej papryki, mielonego kminku oraz majeranku. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wbić jajka i dodać olej. Całość wymieszać drewnianą łyżką i dodawać tyle gorącej wody, ile zabierze mąka. Razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto nakryć miską, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wykrawać literatką kółka. Na środek każdego kółka położyć łyżeczką farsz i zlepiać uszka. Gotowe układać na ręczniku, a następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gdy uszka wypłyną, gotować je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie wykładać łyżką cedzakową na talerze. Z podanych składników wyjdzie około 300 uszek.

Do przecedzonego wywaru dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie razem wymieszać i zagotować. Do śmietany dodać około 5 łyżek gorącej zupy, razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel przyprawy w płynie Maggi, szczyptę majeranku i bazylii. Gorącą zupą pomidorową zlać uszka z mięsem i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Taką zupę można podawać jako gorące danie na Sylwestra, imprezach urodzinowych, imieninowych itd. Same uszka można podawać również na półmisku polane niewielką ilością roztopionego masła.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.