Łopatkę wieprzową i udko z kurczaka opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą (około 4 litry), dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i dodać do gotującego się mięsa. Gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę. Mięso, warzywa wyciągnąć i ostudzić. Wywar przecedzić (powinno być około 3 litry, jeśli będzie mało można dolać gorącą wodę).
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Ostudzić.
Łopatkę pokroić w dużą kostkę, a udko kurczaka obrać z kości. Mięso razem z warzywami i cebulą z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać surowe jajko, szczyptę ostrej papryki, mielonego kminku oraz majeranku. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Zrobić w środku dołek, wbić jajka i dodać olej. Całość wymieszać drewnianą łyżką i dodawać tyle gorącej wody, ile zabierze mąka. Razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto nakryć miską, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wykrawać literatką kółka. Na środek każdego kółka położyć łyżeczką farsz i zlepiać uszka. Gotowe układać na ręczniku, a następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gdy uszka wypłyną, gotować je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie wykładać łyżką cedzakową na talerze. Z podanych składników wyjdzie około 300 uszek.
Do przecedzonego wywaru dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie razem wymieszać i zagotować. Do śmietany dodać około 5 łyżek gorącej zupy, razem wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropel przyprawy w płynie Maggi, szczyptę majeranku i bazylii. Gorącą zupą pomidorową zlać uszka z mięsem i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Taką zupę można podawać jako gorące danie na Sylwestra, imprezach urodzinowych, imieninowych itd. Same uszka można podawać również na półmisku polane niewielką ilością roztopionego masła.
Smacznego.