Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać gorącą wodą (około 1 ½ litra). Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (przez około 60 minut).
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek obrać, opłukać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka z warzywami przełożyć cebulę z czosnkiem i jabłka. Wszystko razem wymieszać i pogotować razem jeszcze 5 minut. Następnie z zupy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.
Do zupy dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej papryki w proszku, tymianku oraz sok z cytryny. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Gotową gorącą zupę rozlać na talerze. Na środek zupy wyłożyć 1 łyżeczkę śmietany i rozciągnąć ją wykałaczką, kształtując gwiazdę. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Smacznego.