To bardzo dobra sałatka śledziowa, która cieszy się dużą popularnością w okresie Świąt Wielkanocnych.
Warto tutaj pamiętać o składnikach dobrej jakości. Śledź w oleju powinien być delikatny, miękki i smaczny, rozpływający się w ustach. Jabłka skropione sokiem z cytryny i kawałki ogórka konserwowego połączone z pokrojonymi śledziami stanowią trzon sałatki. Dodając wymienione w przepisie na sałatkę: cebulę, jajka, majonez oraz przyprawy do smaku otrzymujemy wyśmienitą potrawę, która zadowoli smakoszy, szczególnie wielbicieli śledzi w oleju. Czytaj więcej
Podając na świąteczny stół to atrakcyjne danie zyskamy zapewne nowych wielbicieli naszego talentu kulinarnego.
Smacznych i wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Matiasy zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać sok z cytryny i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w łuskach z cebuli, obrać ze skorupki, opłukać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć matiasy, cebulę, jabłka, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, curry i gorczycę. Całość razem dokładnie wymieszać. Na koniec przyprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem na wielkanocny stół sałatkę schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 osób.
Smacznego.