Śledzie solone przełożyć do miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 30 minut. Następnie wciągnąć, osączyć z wody i przełożyć do czystej miski. Zrobić zalewę: do zimnej wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę i cukier. Zalewę razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Zalać śledzie i pozostawić na 12 godzin. Następnie wyjąć, opłukać i pokroić w 1 cm paski.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć osobno na tarce o dużych. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczki przełożyć majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i podzielić na trzy części.
Do przezroczystej salaterki wyłożyć 1/3 część sosu, potem warstwę śledzi solonych, cebuli, marchewki, 1/3 część sosu, ziemniaki, jajka, 1/3 część sosu i na górę żółty ser.
Wierzch sałatki udekorować gałązkami koperku. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.