W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np. zimą.
To proste! Wystarczy zakonserwować cukinię wg zamieszczonego poniżej przepisu kulinarnego. To sposób na przygotowanie kabaczka w wersji wytrawnej, w zalewie octowo- musztardowej. Tak przygotowane warzywo, stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Czytaj więcej
Ale nie tylko. Jest to również świetna przekąska, która może zastąpić np. popularne chipsy. Polecamy!
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić.
Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać musztardę i razem wymieszać.
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie ułożyć ciasno paski cukinii i zalać zalewą musztardową. Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na 4 słoiki po 900 ml.
Smacznego.