Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko. Kto je pierwszy raz widzi też myśli, że to sadzone jajko... ;)
Ciasto wygląda rozkosznie i kusząco! Latem śmiało można sięgać po świeże owoce, a zimną wiadomo z puszki.... Jeśli mamy taką ochotę to można użyć tutaj różnych owoców, a jeśli nie mamy słodkiego syropu to wodę słodzimy lub używamy słodkiej krystalicznej galaretki. Może użycie galaretki będzie najwygodniejsze, ale jakby ktoś akurat nie miał takiej galaretki to zawsze może ratować się cukrem i żelatyną ;) Sprawdziłam to dla Was, wszystko się zsiada i dobrze razem smakuje! Czytaj więcej
To ciacho fajnie też prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Jest w temacie jak na jajeczne Święta przystało ;)
Polecam życzę smacznego!
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie formy rozłożyć krakersy.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Ser zmiksować z cukrem waniliowym i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i jeszcze raz całą masę zmiksować. Na koniec wyłożyć na krakersy, wyrównać i włożyć na około 20 minut do lodówki.
Brzoskwinie wyciągnąć z puszki, osaczyć z syropu, rozłożyć na masie serowej i włożyć do lodówki na ponowne 20 minut.
Syrop, w którym były brzoskwinie przecedzić i odmierzyć, a następnie dolać do niego wody, tak, żeby było 1 litr płynu. Następnie zagotować, dodać cukier i wymieszać, a w gorącym rozmieszać żelatynę i zostawić do ostudzenia. Tężejącą przezroczystą galaretkę wylać między brzoskwinie i gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.