Przepisy Extra

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia

Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko. Kto je pierwszy raz widzi też myśli, że to sadzone jajko... ;)

Ciasto wygląda rozkosznie i kusząco! Latem śmiało można sięgać po świeże owoce, a zimną wiadomo z puszki.... Jeśli mamy taką ochotę to można użyć tutaj różnych owoców, a jeśli nie mamy słodkiego syropu to wodę słodzimy lub używamy słodkiej krystalicznej galaretki. Może użycie galaretki będzie najwygodniejsze, ale jakby ktoś akurat nie miał takiej galaretki to zawsze może ratować się cukrem i żelatyną ;) Sprawdziłam to dla Was, wszystko się zsiada i dobrze razem smakuje! Czytaj więcej

To ciacho fajnie też prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Jest w temacie jak na jajeczne Święta przystało ;)

Polecam życzę smacznego!

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia

Składniki:

Spód ciasta:
ok. 8 dag krakersów
Biała masa:
½ litra śmietanki 30%
8 łyżek cukru (lub więcej)
1 kg sera (zmielonego, może być z wiaderka)
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z cytryny
6 łyżek żelatyny
½ szklanki wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 litr wody (a najlepiej syrop z puszki, w którym moczyły się brzoskwinie)
cukier (do smaku, ok. 8 łyżek)
2 ½ łyżki żelatyny

Sposób wykonania:

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie formy rozłożyć krakersy.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem. Ser zmiksować z cukrem waniliowym i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć ubitą śmietankę i zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i jeszcze raz całą masę zmiksować. Na koniec wyłożyć na krakersy, wyrównać i włożyć na około 20 minut do lodówki.

Brzoskwinie wyciągnąć z puszki, osaczyć z syropu, rozłożyć na masie serowej i włożyć do lodówki na ponowne 20 minut.

Syrop, w którym były brzoskwinie przecedzić i odmierzyć, a następnie dolać do niego wody, tak, żeby było 1 litr płynu. Następnie zagotować, dodać cukier i wymieszać, a w gorącym rozmieszać żelatynę i zostawić do ostudzenia. Tężejącą przezroczystą galaretkę wylać między brzoskwinie i gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Sam przepis na ciacho jest bardzo dobry, a to jakie słodkie lubimy ciacha, to już rzecz gustu. Przepis zawsze można zmienić, zwłaszcza jak sami go przygotowujemy, i widzimy, że masa dla nas nie jest słodka, to dosładzamy i po problemie ;) Faktycznie o dosładzaniu lub o użyciu słodkiej krystalicznej galaretki napisałam tylko w opisie przepisu (na stronie u góry), a już w samych składnikach i w przygotowaniu o tym nie wspomniałam, upsss.... przepraszam, już to poprawiam ;) Pozdrawiam! :)
Dorota [2018-07-04 12:08:59]
8 łyżek cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego to stanowczo za mało. A galaretka -syrop z puszki to jakieś 400 ml i to dopełniamy do 1 litra. W efekcie galaretka na wierzchu jest bez smaku, rozwodniona i również nie słodka. Szkoda, że zrobiłam, bo zmarnowałam składniki. Widziałam podobny przepis, ale na kupowanych galaretkach, a nie na żelatynie. I tamten może być dobry. Ciasta z tego przepisu nie polecam.
Taro [2018-07-01 18:56:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.